ForumPortalPKT KathreinARIVAUploadExpointSagem FAQSZUKAJRegulaminUżytkownicyGrupyKontakt  Rejestracja Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat

Tagi tematu: allegro, karta, kupiona, na, problem, tnk

Problem z kartą TNK kupioną na Allegro.
Autor Wiadomość
mihu7 

Ferdżi 7600 FX UCI
Piw: 7
  Wysłany: 2010-03-03, 22:41   Problem z kartą TNK kupioną na Allegro.

Witam serdecznie !
Czy ktoś z Forumowiczów miał już może taki problem: dziś dotarła do mnie karta TNK kupiona na Allegro - zgodnie z opisem - na 6 miesięcy bez doładowania (za 89,50) Po rozpakowaniu "pudełeczka" postanowiłem ją aktywować na stronie TNK - niestety po wpisaniu numeru karty i czterech ostatnich cyfr z konta, na które należy w przyszłości dokonywać przelewu (doładowań) otrzymałem komunikat, że nie można karty aktywować... Wrzuciłem ją do dekodera (FX 7600 UCI) i sprawdziłem uprawnienia na karcie. Nie było żadnych - wszystkie menu - nieaktywne. Wyszedłem z menu i "zawachlowałem" po kanałaach z oferty TNK karta po chwili złapała uprawnienia do 14.04.2010 r. W pierwszej chwili pomyślałem, że tak ma być... ale zadzwoniłem na infolinię, i po podaniu numeru karty, dowiedziałem się, że była ona aktywowana w październiku 2009 r. No, wiec zadzwoniłem do sprzedawcy, który stwierdził, że to niemożliwe (bla, bla, bla) i że muszę ją reklamować w Krakowie, czy gdzieś, i że on mi przyśle jakiś formularz na maila.... Podziękowałem za rozmowę, i zanim zacznę robić mu "koło pióra" to chcę się upewnić, czy już ktoś z Forumowiczów nie miał podobnych problemów. Dziekuję za odpowiedzi i pozdrawiam !

Edit: karty sprzedaje gość, który ma sklep (również internetowy), ale niestety paragonu w przesyłce nie było...

@Andre - też tak myślę. Dla zainteresowanych mogę podać link do aukcji na PW. Jutro porozmawiam jeszcze ze sprzedającym...

Asael 

Piw: 256
Wysłany: 2010-03-03, 22:51   

Masz jakiś dowód zakupu ?? Paragon itd...
Reklamuj na niezgodność towaru z umową u sprzedawcy (nie TNK). Sprzedawca odpowiada za towar. Jeżeli kupiłeś od osoby prywatnej, to wątpliwe jest abyś coś wskórał. Miałem podobną sytuację, na szczęście z happyendem. Kupowałem starter 6m dla kuzyna, ale niestety był ostatnim dostępnym i w dodatku pudełko było otwierane. Sprzedawca zarzekał się, że karta nie była aktywowana. Kazałem na fakturze wpisać numer karty i postawić pieczątkę. Na szczęście okazało się że nie kłamał.

Andre
Antyoszołom

Piw: 608

Wysłany: 2010-03-03, 22:58   

Aktywowałem już kilka kart i takich przygód nie miałem.
Moim zdaniem ten zakup to czysty "wałek".

Jakby coś - to nie ja...

manata
.::Engineer::.

Linux
Piw: 145
Wysłany: 2010-03-03, 23:25   

Po 1 sprawdz do kiedy jest aktywna na stronie www ( podobnie jak z doladowaniem)
po 2 , pierwszy raz widze taka date ( jak podajesz) oraz karta nawet jak przelezy ( aktywowana) kilka miesiecy to ma date w menu widoczna kiedy byla w tunerze ( sprawdzone w praktyce) ........
po 3 w jakim stanie bylo pudeleczko poprawnie obklejone przez ITI
PS: i to na 7600 byl test :D
Come, ye children, hearken unto me: I will teach you the fear of the LORD. ps:34:11

mihu7 

Ferdżi 7600 FX UCI
Wysłany: 2010-03-03, 23:47   

@manata - Ano mam tak:
1. Ze strony TNK: Termin ważności doładowania: 2010-04-14

Z menu fegusona:

Subscription status:

TVN
01.mar.10 - 31.mar.10 01000003
01.Jan.90 - 01.Jan.90 00000000

2. Tak jak pisałem w pierwszym poście, po włożeniu do czytnika i sprawdzeniu uprawnień, żadne menu nie było aktywne. Uprawnienia pokazały się po kilku minutach przełączania po kanałach TNK, zdziwiłem się, że najpierw zaświeciły kanały z oferty na doładowanie (TVP sport, n sport itd.) a później dopiero kanały za free tvp 1, 2 religia.
3. Opakowanie, hm... no nalepki na "wieczku" były nietknięte, ale otwarta była ta perforacja pod wieczkiem.... jednym słowem opakowanie było otwierane...
Pozdro !

Asael 

Wysłany: 2010-03-03, 23:48   

Tak więc z informacji jakie podałeś na PW wynika że sprzedającym jest przedsiębiorstwo handlowo usługowe. Zobowiązani zatem byli do dołączenia paragonu fiskalnego lub faktury.
Jeżeli nabyłeś kartę w celu nie związanym z prowadzoną przez Ciebie działalnością zawodową lub gospodarczą to najlepiej skorzystać z niezgodności towaru z umową.
Masz prawo do nieodpłatnej wymiany. Nieodpłatność wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez Ciebie na wysłanie towaru do niego.

Wyślij listem poleconym na adres firmy takie coś :D :

Kod:

Imię Nazwisko                                                                        miejscowość,  data
adres

Pierwsza reklamacja z tytułu niezgodności z umową

Na podstawie ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego (Dz. U. z 2004 r. Nr 141 poz. 1176) zawiadamiam, że zakupiony przeze mnie w dniu ...... na aukcji allegro nr ...... zestaw startowy Telewizji na Kartę jest niezgodny z umową. Niezgodność polega na ..... Niezgodność została stwierdzona w dniu .....
Z uwagi na powyższe żądam, na podstawie art. 8 ust. 1 wskazanej powyżej ustawy
doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową poprzez wymianę towaru na
nowy, lub zwrotu gotówki.Również na podstawie Art 8. ust 1 i 2 oczekuję  zwrotu poniesionych kosztów wysyłki reklamowanego towaru w kwocie ... na mój rachunek bankowy ....... (nazwa banku i numer)
W załączeniu składam kopię paragonu

Imię i Nazwisko

Twój PODPIS !!!!!

Facet ma 14 dni od otrzymania na ustosunkowanie się do reklamacji. W przypadku braku odpowiedzi sprzedawcy w tym terminie uznaje się, że uznał on Twoje roszczenie za uzasadnione. Nie podawaj w reklamacji maila ani telefonu (może powiedzieć że dzwonił). Weź paragon z poczty

http://www.ihlublin.pl/pl...lne_warunki.pdf

Mam nadzieję że pomogłem

W razie dalszych problemów napisz

P.S. Dodam, że ewentualny brak paragonu nie powoduje po stronie konsumenta utraty praw z tytułu tzw. niezgodności towaru z umową, jako konsument musisz jedynie udowodnić, że zakupu dokonałeś (z tym chyba nie będzie problemu ;) - Allegro)

mihu7 

Ferdżi 7600 FX UCI
Wysłany: 2010-03-04, 00:08   

Dzięki wielkie @Asael, zrobię jak doradziłeś.
Pozdro !

Asael 

Wysłany: 2010-03-04, 00:16   

Dopisz, że załączasz kartę wraz z wszystkim co otrzymałeś, zrób jej zdjęcie (numery) i postaraj się o świadka przed zaklejeniem koperty (np. kolega). Nie zaszkodzi w uzasadnieniu podać daty ważności doładowania https://ssl.telewizjanakarte.pl/sprawdz_waznosc_doladowania.php i stwierdzenia rzeczy oczywistej: karta 6m której okres ważności doładowania upływa w dniu ... musiała zostać aktywowana na długo przed datą zakupu. Paranoidalne trochę to wszystko, ale pełni role dupochronu, bo pomysłowość niektórych biznesmentów z Allegro i ich łatwość pójścia w zaparte nie zna granic.

robcius

Piw: 6
Wysłany: 2010-03-04, 10:35   

witam
jedyna skuteczna metoda to rozmowa telefoniczna tej treści:
Proszę pana otrzymałem od pana kartę TnK która była już aktywowana
jeżeli w ciągu 5 dni nie otrzymam zwrotu kasy wraz z przesyłką lub nowej karty fabrycznie zapakowanej powiadamiam policje i składam zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa
czy pan zrozumiał?
jeśli tak czekam 5 dni
pozdrawiam
jeżeli facet jest kumaty to sądzę ze otrzymasz to o co prosisz bardzo szybko
jeżeli jest na tyle głupi to po rozmowie z policją sam do ciebie zadzwoni żebyś wycofał z policji zawiadomienie
ps
to stary numer z kartami pre-paid telefonów komórkowych
złodziejem jest ten sprzedawca bo świadomie kupuje z lewego źródła lub sam robi wałki

qwq 
Narya Nenya Vilya

Piw: 571
Wysłany: 2010-03-04, 11:00   

robcius,
Nie sądzę, że jedyna i skuteczna.
Po pierwsze po rozmowie - treści nie ma śladu.
Po drugie skąd pewność, że jest dostępny właściwy numer telefoniczny Sprzedającego.
Po trzecie najpewniej to jest na piśmie, a nie w rozmowie - nawet pewniej jest wysłać maila.
Po czwarte, nie jestem pewny, czy w tym przypadku policja/prokuratura rozpoczną postępowanie przygotowawcze w sprawie popełnionego przestępstwa - towar został dostarczony i działa, tyle, że nie ma takich właściwości jak w opisie.
Raczej podpada to na sprawę cywilna , a pierwszy krok opisał kol. @Asael.

kazo8 
jak wiem to powiem

AF7018,FX66002cr,HF8800HD
Piw: 22
Wysłany: 2010-03-04, 17:17   

Ja tylko podsumuje co myślę,a kilkadziesiąt lat temu powtarzał mój dziadek :chytry dwa razy traci i jeszcze ile ma problemów.A czy nie można było kupić w punkcie choćby najtańszą?-przecież jest tak dostępna.Rozumiałbym gdyby była to okazja i to dużej wagi,a jest tego brak -a tak?Ale to jest tylko mój punkt widzenia. :567: ://

Asael 

Wysłany: 2010-03-05, 09:47   

kazo8 napisał/a:
A czy nie można było kupić w punkcie choćby najtańszą?-przecież jest tak dostępna.Rozumiałbym gdyby była to okazja i to dużej wagi,a jest tego brak -a tak?Ale to jest tylko mój punkt widzenia. :567: ://

Ciekawe jaki jest punkt widzenia osoby, mającej 50km do najbliższego dystrybutora kart :D ??

kazo8 
jak wiem to powiem

AF7018,FX66002cr,HF8800HD
Wysłany: 2010-03-05, 10:14   

Tak ,ale można kupić w pewnych co do sprzedaży punktach,którzy to wysyłowo przez kuriera dokonują sprzedaży akcesorii i innego sprzętu RTV i TV-sat,oraz respektują warunki gwarancyjne itd.

Asael 

Wysłany: 2010-03-05, 10:17   

kazo8 napisał/a:
którzy to wysyłowo przez kuriera dokonują sprzedaży

Jak dla mnie, wróciliśmy do punktu wyjścia (sprzedaż wysyłkowa) podnosząc koszty wysyłki (kurier).
Nadmienię że na Alledrogo sprzedają także firmy, które miałeś na myśli i rzesze innych, uczciwych sprzedawców. Czarna owca trafi się wszędzie, ale to inny temat

micronix

Wysłany: 2010-03-08, 18:23   

witam
"Po czwarte, nie jestem pewny, czy w tym przypadku policja/prokuratura rozpoczną postępowanie przygotowawcze w sprawie popełnionego przestępstwa - towar został dostarczony i działa, tyle, że nie ma takich właściwości jak w opisie. "
-nie zaczna postepowania
-rzecznik praw konsumenta tez nie bedzie chcial sie zajmowac
-walcz prez allegro,pamietaj ze transakcje sa ubezpieczone przez allegro mozesz otrzymac zwrot gotowki warunek zgloszenie sprawy na policje(mimo ze umorza sprawe)

Odpowiedz do tematu